Чому я не залишусь за кордоном

Рік тому я  залишила свою країну. Поїхала здобувати другу вищу освіту. Пам’ятаю, як перед від’їздом друг порадив створити блог, щоб всі знайомі й рідні знали про моє життя там. Погодилась, але  приїхавши в Варшаву, я цього не зробила. Не зробила рік тому, півроку тому, місяць тому… Роблю це зараз, приїхавши додому на Україну і зрозумівши, що мені хочеться виговоритися.

Моє життя за кордоном, наче в іншому вимірі. Перший час в ньому тонеш, виринаєш і знову тонеш. А купити рятувальний жилет – коштів замало. Когнітивний дисонанс — на кожному кроці. «Чому всі такі хороші?», «Хіба так буває спокійно?», «Чому що краще, мені не рідне?» і таких не з’ясованих питань у мене виникало мільйон. Намагалася знайти на них відповіді. Свідомо пережовувала побачене Думала. Мовчала й багато думала. Дуже багато думала.

Те, що повернуся в Україну, я відчувала ще тільки при вступі до університету. Але ж думці своєрідно змінюватися. Минув рік і тепер я точно знаю, де я хочу жити після навчання. Усім, хто питав: «Чи не передумала я повертатися в Україну?», відповідаю. Я не залишуся жити в іншій країні тільки тому, що я педант. Усе має бути на своєму місці. І люди теж. Якби я мусила рятувати негроамериканців від вірусу Ебола, я б народилася в Африці. Якби моїм призначенням було засмагати щоденно на сонці, я б народилася на Мальдівах. Якби рятувати людей від нудьги – в Німеччині. Об’їдатися «фастфудами» – в Америці. Якби моє місце було в Польщі, я б там і народилася. Але я народилася в Україні! Значить тут я потрібна. Хтось заперечить: а що тоді емігранти, не мають призначення? Ні, у емігрантів своя доля. За них треба просто молитися.

Через місяць я знову залишу свою країну. Створила цей блог, щоб не втратити генетичний зв'язок з Україною й не загубитися між двома вимірами. «Дурня», — подумаєте ви. І я з вами в якійсь мірі погоджусь. Але, якщо ця дурня на великій відстані допоможе чути думки близьких мені людей, бачити, як змінюється їх ставлення до подій і речей, як народжуються свідомі українці й про що говоритимуть небайдужі, то нехай це буде не остання дурня, яку я зробила в своєму житті.

17 коментарів

Елена Огородова
Есть множество примеров, которые опровергают поговорку «где родился, там и пригодился».
А как же Сикорский, изобретатель вертолёта? Смог реализовать себя только уехав в США. А ещё Украина – родина шести нобелевских лауреатов: микробиолог Зельман Ваксман, бактериолог и иммунолог Илья Мечников, ученый-химик Роалд Гофман, американский экономист украинского происхождения Семен Кузнец, а также французский физик украинского происхождения Жорж Шрапак и др.))))))))
Не подумайте, что я вас отговариваю остаться жить в Украине. Каждый человек — кузнец… Я в своё время, тоже могла остаться за границей, но не захотела, поэтому, думаю, что вас понимаю.
Iana Oparij
Відчути своє призначення, як на мене, — це щось більше, ніж «пригодитися» або реалізувати себе. Ми з Вами не можемо знати чи відчували ці люди в інших країнах своє призначення, і про обставини, які могли змусити людину виїхати, жодна книжка нам теж не розповість.
Звичайно, я погоджуся з Вами: ми самі вирішуємо, де нам краще. І я зовсім не подумала, що ви намагаєтеся відмовити мене жити в Україні, навпаки, здалося, що ви запрошуєте жити в країну, яка родить таких мозговитих людей :)
До речі, Сікорський, перебуваючи в США, був головою товариств творчості Толстого й Пушкіна, членом Російського національного союзу в Америці. Це теж про щось говорить.
Наталіна Губко
В мене краща подруга цього року закінчила навчання у Варшавському університеті, друга освіта теж… та і взагалі здогадуюся, що ви по одній програмі можливо туди виїхали… але от її думка цілковито протилежна Вашій. Я горда буду з того, якщо Ви повернетеся і я зможу колись їй тицьнути носом об Ваш вибір. Вона вже вступила до докторантури там, і це непогано, це круто… та склалося враження, що вона робить все в житті, щоби дременути туди, і хай би просто тікали… так от вона ще й полюбляє звідти вчити мене «как родіну надо любіть» і плачеться, що в Україні біда.Добре їй любити Україну за кордоном… Ось через це наші стосунки і зіпсувалися. Звісно у кожного свій шлях і вибір, але її поведінку з цього питання я засуджую,і не приховую. А Ви — молодець....«Чужому навчайтесь, а свого не цурайтесь»…
Iana Oparij
Ні, я не по програмі виїхала. З власної ініціативи. Наталіє, не треба тільки нікого тицькати носом, ми ж виховуємо європейські цінності, як не як :)
Галина Дичковська
А що таке європейські цінності?
Святослав Вишинський
«Толерантність» та ін., про яку в Европі вперше дізнались років сорок тому. Чи навіть пізніше. Що не заважає людям сліпо і натхненно повторювати її священні мантри.
Галина Дичковська
Дякую, Святославе))))))))))) Мені хотілося відповіді від Iana Oparij…
Iana Oparij
коли ти в своїй країні відчуваєш себе впевнено, бо навіть незнайомі люди у важку хвилину можуть стати тобі сестрами й братами. Допомагають одне одному, не думаючи про користь чи бабло. Тебе рятують на вулиці, начхавши на своє запізнення на роботу чи навіть звільнення. При знайомостві тебе спершу не запитують, ким ти працюєш і де навчаєшся, і хто в тебе батьки, а намагаються знайти спільні цікаві теми. Ти не боїшся ходити вночі, щоб раптом не вдарили по голові або відібрали сумку. По телевізору перший сюжет (топовий) в «Новинах» про відкриття міжнародної виставки, а не про те, як когось завалили чи трапилась аварія. Звичайно, такі люди спокійні, усміхнені й раді прокидатися кожного дня, щоб жити. Кожен з них розуміє, що є маленькою частинкою соціуму, від якої залежить моральний дух всієї країни. І кожен з задоволенням несе таку відповідальність. Усе це я називаю європейськими вартостями, що супееречить матеріальному поняттю "європейські цінності".
Галино, я відповіла на Ваше запитання? Вибачте, не одразу зрозуміло, що воно до мене.
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Втручусь іще раз: до чого тут Европа? Описані Вами критерії є нормативами багатьох традиційних спільнот і на Сході, і на Заході.
Iana Oparij
отож і воно, що нормативи. в Європейських країнах так живе майже кожний громадянин, а не тільки традиційні спільноти.
Галина Дичковська
Посил Iana Oparij зводиться до двох базових позицій: безпека і повага.
Безпека — базова потреба людини/дитини, і навіть тварини/, яку мало б задовольняти супільство.
лат. tolerantia — терпение, терпеливость, добровольное перенесение страданий/ Вікі/
Питання в тому, як співвідносяться терміни/і практики/ толерантність-безпека?
Святослав звертає увагу на те, що «безпека» своєрідно «купується» за рахунок заборон виявляти правдиві/негативні/ думки і почуття в ім*я толерантності.??? Я Вас, Святославе, правильно розумію??? Таким чином безпека перетворюється не стільки у власне-безпеку, скільки в конформізм, брехню і страх самовиявлення.
Iana назагал даної проблеми не бачить, вважаючи, що безпека дана апріорно і є своєрідним атрибутом європейського суспільства.
Галина Дичковська
Конфлікт почався із суперчки Наталіни Губко і Iana Oparij.
Наталіна висловила НЕГАТИВНЕ твердження стосовно вибору товаришки — втечі за кордон. Причому фраза «вона ще й полюбляє звідти вчити мене «как родіну надо любіть»» вказує на те, що товаришка прийняла позицію ментора.
Ментор несе НЕбезпеку Наталіні а)позбавивши її своєї підтримки; б) ставлячи вимоги (вчить), які Наталіна не хоче, не вважає за потрібне або не може виконати; в)явно чи неявно звинувачує Наталіну у тому негативі, який не подолано в Україні.
Наталіна, бажаючи захистити свою БЕЗПЕКУ і позитивну самооцінку, несе НЕбезпеку Ментору а)засуджуючи її позицію; б) оприлюднюючи власні негативні оцінки.
Фраза Iana Oparij «не треба тільки нікого тицькати носом» намагається ЗАБОРОНИТИ негативну оцінку, тим самим захистити Ментора і дати йому гарантії безпеки.
Святослав же неявно виступив на стороні Наталіни, захищаючи її право на будь-які судження, право на правду, а тим самим — на безпеку.
Галина Дичковська
Пропоную, щоб зберегти безпеку обох (Ментора і Наталіни) таку модель:
— Менторе, твій від*їзд до Варшави робить мені боляче (бо я боюсь, що залишившись тут, не досягну того, чого досягнеш ти; бо я почуваю себе покинутою /зрадженою/; бо мені доведеться цей складний час і ці складні задачі рішати самій, без твоєї підтримки);
— Менторе, коли ти вчиш мене «любіть родіну», мене це злить /викликає роздратування/обурення,...?.../;
— Менторе, я дуже боюсь, що без твоєї підтримки не зможу подолати тих складних викликів долі, що стоять зараз переді мною і перед країною загалом;
— Менторе, я приймаю рішення залишитись і рішати ці проблеми тут самій, з людьми, які залишились, і вимагаю поважати мою позицію.
Ну ось, спроба «цілих кіз і вовків» водночас)))
Iana Oparij
))) я думаю тепер дівчата в безпеці.
Oddi Sigbjörn
… китайці на запитання про батьківщину відповідають просто — де мені добре там і є моя батьківщина. Ми не китайці але сенс в такій відповіді є. Ділити нашу, НАШУ!!! планету Земля на якісь умовні країни з якимись умовними кордонами, можливістю чи неможливістю проживати в якихось її місцях… навіщо? Ми суть — одне ціле, просто — мешканці планети Земля. У нас аборигенів є підступний ворог який МАСКУЄТЬСЯ під нас і знищує нашу Природу, а значить саму Планету. Ось і все… Жити на Землі, можна де завгодно, головне знати ворога в обличчя, не давати йому руйнувати Нашу Прекрасну Планету, по можливості знешкоджувати його.
Останній раз відредаговано
Iana Oparij
Ваша думка цікава.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте