Невигадані стереотипи про українців у Польщі

Невигадані стереотипи про українців у Польщі, які ґрунтуються не на коментарях чи висловлюваннях окремих людей, а на власному досвіді спілкування з польським суспільством під час проживання року в Варшаві.

Українці – алкоголіки. Коли можна зустрітися для розмови за кавою чи чашкою чаю, українці зустрічаються за пляшкою пива чи горілки. Не дивлячись, вечірня це година чи денна. Українці п’ють, коли їм сумно, і не менше п’ють, коли їм радісно. П’ють з друзями, з ворогами, які після другої стопки стають друзями, і п’ють, навіть, коли самі. П’ють чоловіки, жінки і діти, починаючи з десяти років, якщо не раніше. Можна сказати, поляки думають, що в українців це улюблена справа, хобі, традиція чи, навіть, невід’ємний ритуал існування. Мене часто (навіть частіше, ніж про далі сказане) питають: «А навіщо ви так багато п’єте, від життя паскудного?» І тут я гублюся з відповіддю.

Українські жінки – найкращі в прибиранні. Більш того, в прибиранні, за яке їм заплатять копійки. Українка, яка влаштовується на більш інтелектуальну роботу, сприймається, як наївна, самовпевнена або ж божевільна. Почутий мною коментар молодих людей в автобусі: «Dlaczego on myśli, ze nie poradze sobie na takim stanowisku?! Kurwa, ja nie chcę sprzątać w biurze, w którym mam być urzędnikiem! Niech ukrainki, które przyjezdzają tutaj, sprzątają!» (Чому він думає, що я не справлюсь з обов’язками на цій посаді?! Курва, я не хочу прибирати в офісі, в якому маю працювати керівником. Нехай українки, які сюди приїжджають, прибирають). Це найпопулярніший стереотип про українок не тільки в Польщі. Ось соціальна реклама в Чехії: www.youtube.com/watch?v=I_zec7ilcNQ

В українців все вирішується взятками або кулаками. В Україні існує певна вседозволеність. Тому коли не по-їхньому, вони не бачать іншого способу, як купити людину, або ж взяти силою. І ніхто не боїться закону. Поляки думають, що ця схема мафії залишилася в Україні з комуністичних часів. В будь-якій конфліктній ситуації українець знає, що він правий. Рідко, коли вибачиться й поступиться іншому. «Якщо йому можна, чому мені – ні?»

Українські дівчата легкодоступні. Простіше розвести на секс українку, ніж польку. Приїхали в Польщу за грошима, а на прибиранні багато не заробиш, на інше місце – невеликий шанс попасти, тому деякі українки бачать вихід підзаробити своїм тілом. Якщо ввести в інтернет-мережі «Agencja towarzyska. Ukrainki» можна побачити багато оголошень від проституток українського громадянства. І дивлячись на оцінку клієнтів, користуються популярністю. На цю тему теж говорять польські газети й телебачення. rozmowywtoku.tvn.pl/odcinki-online/dlaczego-polacy-mysla-ze-ukrainki-sa-latwe,24175,o.html

Ну а ті, хто не прибирає і не заробляє інтимними послугами, чекають поляка на білому коні. Більшість українських дівчат знаходять будь-який привід приїхати в Польщу, щоб знайти собі чоловіка, і залишитися тут назавжди, у «райському житті». Чому Польща? Бо недалеко й мову легко вивчити. Кожний другий поляк це розуміє і коментує, щось на зразок: «На ловця і звір біжить». Але не всі поляки наважуються на шлюб з українкою, може, тому що через всі вищезгадані стереотипи, вона викликає жалість, відповідно надають перевагу своєму, вітчизняному. На перевагу польсько-українським шлюбам, скажу, що зустрічала щасливі сім‘ї, де жінка з України, чоловік з Польщі, або навпаки, чого по статистиці менше.

Ще українці брешуть, крадуть, й дуже хитрі. Люблять халяву, звикли до приниження, і заради грошей здатні на багато….

Підсумувати матеріал неможливо, бо стереотипи – річ довготривала, вони важко зникають, але легко набуваються. Вистачить спостереження, контакту з людиною чи ситуацією, і одразу формується думка, яка засідає, передається, як бактерія, і створює стереотип.  Хороший це буде стереотип чи поганий — залежить від всього соціуму. Від нас з вами, дорогі українці, і земляни. 

14 коментарів

Наталіна Губко
стосовно жінок — польки реально стрьомні. Українки не просто красуні, порівняно з ними, а божества. та і не тільки польки… є така проблема у європейок — дуже малий відсоток жінок добре доглядають за собою.
Iana Oparij
знову ж таки — стереотип( як же від них позбавитися?!
Святослав Вишинський
А тепер змініть слово «українці» на слово «поляки», а фразу «в Польщі» — на фразу «в Німеччині». Все інше можна залишити.
Iana Oparij
не буду змінювати, бо не жила в Німеччині й не слідкувала там за поляками. Не хочу вкотре піддаватися створеним вже кимось стереотипам. Святославе й Наталіє, не доводьте так публічно до правди написане в матеріалі, навіть, якщо це так. Знову починається «а вони які? у них не краще!» Писала не для того, щоб викликати критику до поляків, а щоб ми разом подумали, чому так...:(
Галина Маслак
Стереотипи не виникають просто так. Якщо є тенденція, з'являються і певні уявлення про якийсь факт. Якщо дев'ятнадцять українок поїдуть у Польщу прибирати, а одна — вчитися, що має думати поляк, який зустрів тих дев'ятнадцять?
Чому так? Бо комусь так зручно. Кожен сам обирає свій шлях.
А поляки самі ж жартують, що у Британії їх більше, ніж у Польщі. І вони там працюють на тих же роботах, на яких українці в Польщі.
Iana Oparij
Галинко, Ваша пропозиція стосовно інших тенденцій: алкоголізму, хабарництва, злочинності і т.д.? Думаю, тут не катить «Бо комусь так зручно. Кожен сам обирає свій шлях». Тут від шляху кожного залежить шлях майбутньої нації.
Останній раз відредаговано
Галина Маслак
Ні, тут діє те ж правило. Бо їм так зручно. З власного досвіду можу сказати, що всі мої спроби переконати когось не давати хабарі, не продаватися на виборах і т.д., бо від цього залежить «шлях майбутньої нації», закінчувалися провалом. І ще не відомо, хто в чиїх очах виглядав більшим дурнем. Може, пора усвідомити, що українці — не супернація і отримують те, на що заслужили?
Наталіна Губко
Ну не знаю, стосовно стереотипу про стрьомність європейок — то далеко не стереотип, а реальний факт))))Можете закидати мене тапками)). На жаль чи на щастя мала змогу пересвідчитися в цьому.
Олексій Пономаренко
Більшість стереотипів мають звичайно під собою цілком реальний грунт, як це не було б неприємно визнавати. Умови для створення таких стеротипів в самій Україні, думаю всім зрозумілі, — економічна ситуація. А ось український стереотип, що поляки нам браття, я б все ж ламав би так само, як стереотип про братніх росіян, який вже думаю майже зник. Ці стереотпи в Польщі виникли не просто так. Це ми завжди толерантні, будемо працювати за копійки і т.д., вони ж себе важають нацією номер один у світі. Можливо так має бути в кожній країні, але нам до цього ще далеко.
Микола Гуцуляк
От як формуються стереотипи: «В клетку поместили 5 обезьян. К потолку подвязали связку бананов. Под ними поставили лестницу. Проголодавшись, одна из обезьян, подошла к лестнице с явными намерениями достать банан. Как только она дотронулась до лестницы, экспериментаторы открыли кран и всех обезьян облили очень холодной водой.

Через некоторое время, другая обезьяна попыталась полакомиться бананом. И снова все обезьяны были облиты ледяной водой. Третья обезьяна, одурев от голода, попыталась достать банан, но остальные схватили ее, не желая холодного душа.

Исследователи убрали одну обезьяну из клетки и заменили ее новой обезьяной. Она сразу же, заметив бананы, попыталась их достать. К своему ужасу, она увидела злые морды остальных обезьян, атакующих ее.

Исследователи убрали из клетки еще одну из первоначальных пяти обезьян и запустили туда новенькую. Как только она попыталась достать банан, все обезьяны дружно атаковали ее, причем и та, которую заменили первой, да еще с энтузиазмом.

И так, постепенно заменяя всех обезьян, исследователи пришли к ситуации, когда в клетке оказались 5 обезьян, которых водой вообще не поливали, но которые не позволяли никому достать банан. А сразу набрасывались на новеньких, тем самым показывая местные правила игры.

Исследователи сформировали устойчивый поведенческий стереотип в стае обезьян. Таким образом, этот стереотип мог бы просуществовать десятки и сотни поколений.»
Iana Oparij
цікаво. дякую за коментар.
Наталія Ільків
Як влучно цей експеримент презентує нашу Верховну Раду. Одна «мавпа-новичок» заходить у парламент і навіть, якщо хоче щось змінити ( банан зїсти), інші не дадуть їй це зробити. Тому, що система уже укорінилась. Слід випустити з клітки усіх совкових «макак» і запустити нових- молодих, які ще не встигли «сьорбнути» життейського цинізму.

Багато молодих людей ( зокрема, випускники Могилянки та інших ВУЗів, які проходили стажування за кордоном) прагнуть щось змінити, але у нестандартних ситуаціях, і через брак досвіду,і через нелегальні схеми — вони губляться. У нашій країні кожна ситуація нестандартна.
Alina Kovalchuk
Не погоджуюсь з тим, що стереотипи — це річ, яка легко набувається. Навпаки, вони складаються багато і багато років.
Наталія Ільків
Доля правди в стереотипах є. Найгірше, що негативні відгуки часто висловлюють чоловіки з українським корінням. Для більшості заробітчан, які тільки-но приїхали, це прикра річ, бо до них уже ставляться упереджено, виходячи з практики попередніх років. Для того, щоб змінити таке уявлення незаплямованим українцям слід переплюнути усіх попередніх працівників, щодня доводити своєю працею і сумлінням, зановоно завойовувати довіру і повагу до себе. Слід бути на голову вище за інших. Все пізнається у порівнянні. При працевлаштуванні на кожну роботу мене завжди беруть з осторогою, сумнівом, на кожній роботі я змушена доводити свій професіоналізм, завойовувати авторитет з нуля. Згодом, мені часто телефонують з попередніх працевлаштувань і просять повернутись. Виявляється, що гідну альтернативу не так просто знайти, як здається)))

Слід змінювати стереотипи починаючи з себе, щоб Ваше польське оточення переконалось, що серед українців ще є люди порядні.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте